A babák bármilyen módon is jönnek a világra, kisebb-nagyobb megpróbáltatásokat élnek át, kisebb-nagyobb mértékű húzó-nyomó-toló-csavaró erőknek vannak kitéve, ami a pici (esetenként fejletlen) testüket megviselheti (pl. meghúzzák a nyakát, megnyomják a koponyáját miközben világra segítik, csavarodik, húzódik, nyomódik a törzse, végtagjai stb., ami nem múlik el nyomtalanul és a hiedelmekkel ellentétben ezeket az idő is csak részben tudja  megoldani.

Az egész testünket körülvevő kötőszövetes rendszeren különböző elcsavarodások, húzódások, „gyűrődések”, csomócskák keletkezhetnek a folyamat közben, illetve akár már az anyaméhben is pl. a fekvésből adódóan. Ilyen elváltozás, asszimetria nem csak a végtagokon, ízületeken tud keletkezni (váll, nyak, gerinc, csípő stb), hanem a törzsön is bárhol pl. a hasfalon, belek felszínén, májon stb., ami emésztési, széklet ürítési, szopási stb. problémákhoz tud vezetni.

Gyógytornászként sok csecsemővel foglalkozom és azt tapasztalom, hogy a születést követő néhány napban/hétben (főként 6 hónapos korig) nagyon hatékonyan lehet nekik segíteni, azért hogy ne fájdalmakkal, szenvedéssel töltsék az 1. időszakukat, illetve azért hogy megfelelően haladhasson a mozgásfejlődésük és ne legyenek későbbi problémáik (pl. mozgásfejlődési problémák, gerinc ferdülés, fejfájás, beszéd zavarok stb.)

A gyógyszerek, cseppek általában nem tudják megoldani a fenti mechanikai „elváltozásokat” és az idő sem.

Milyen tüneteket tapasztalhat újszülött vagy nagyobb csecsemőjénél?

  • sokszor, megmagyarázhatatlanul sír, nyugtalan
  • éjjel gyakran felriad
  • hátrafeszíti a fejét, kifeszíti a testét
  • gyakran egy oldalra nézelődik, fejét ferdén tartja
  • nem tud hason vagy háton feküdni, aludni, vagy nem visel el bizonyos pozíciókat (hordozó, babakocsi stb)
  • rendszeresen, nagy mennyiségűt bukik, esetleg has fájós, refluxos
  • rosszul tűri a pelenkázást, öltözést, vagy éppen nem viseli el a sapkát, vagy más ruhadarabot
  • túl gyors/lassú a mozgásfejlődése vagy egy-egy mozgás kimarad

Ezeket a tüneteket okozhatják a születés közben fellépő erők (húzás, nyomás, tolás, csavarodás), vagy a magzati pozíciók.

Ezeknek egy jó részét NEM TUDJÁK KINŐNI, kénytelenek tűrni a fájdalmat.

Ha nekünk felnőtteknek fájdalmaink vannak, gyors megoldást keresünk. Egy baba akár hónapokra magára maradhat állandó, számára riasztó fájdalmaival, de lehet Nekik segíteni!

Ha a fent felsorolt tüneteket tapasztalja kisbabáján, vagy bizonytalan mozgásfejlődésével kapcsolatban, akkor célszerű lehet megvizsgálni Őt fenti szempontok szerint.

Mit nyerhet egy ilyen vizsgálattal?

  • ha nincs semmi kezelendő, akkor nyugodtan hátradőlhet
  • ha esetlegesen van bármi kezelendő az Ön által megfogalmazott kérdések hátterében, akkor az esetek többségében az okot fogjuk tudni kezelni, amellyel preventíven megelőzhetőek esetleges későbbi problémák (pl. mozgásfejlődési eltérések, ha egyes mozgások nem mennek, kimaradnak, vagy asszimmetrikusak).
  • a kezelés annál hatékonyabb és rövidebb tud lenni, minél közelebb vagyunk a születéshez és annál könnyebb mindenkinek

Várom Önöket is szeretettel.

dr. Czifrák-Tóth Henriett
gyógytornász – fizioterapeuta
30-773-9357

Call Now Button