Mi is az a gyógytorna, és mikor lehet rá szükségem?

Ha még Önnek is bizonytalanságot okoz a fenti kérdés, akkor talán ez az összefoglaló tud némi támpontot nyújtani.

A gyógytornász egészségügyi főiskolát végzett szakember, aki komplex mozgásszervi vizsgálatokat és állapotfelmérést tud végezni pácienseivel, az orvos diagnosztikai leleteket is alapul véve anatómiai és klinikumi alapismeretekre építve.

Az első találkozás során először sok kérdést fogok feltenni az Ön panaszairól, tüneteiről, esetleges betegségeiről, műtéteiről, majd sokféle izom, ízületi tesztet végzünk el annak érdekében, hogy megállapíthassuk van e olyan része a testnek, ahol a normál élettanitól eltérő izom/ízületi állapot, sérülés, deformitás stb alakult ki. Ez esetleg milyen egyéb testrészekkel lehet összefüggésben.

Mindezek ismeretében lehet körvonalazni (az Ön életmódját, szükségleteit is ismerve) egy rövid és egy hosszú távú kezelési tervet, ami közösen valósítható meg a gyógytornász és a páciens szoros együttműködésével. A kezelési  módok egy része megtanulható és otthon is szükséges végezni a kívánt hatás elérése érdekében. Ezért arra törekszünk, hogy pácienseink minél hamarabb önállóan is végezhessék az aktív mozgásterápiát, szakszerű tanulási folyamatot követően.

Milyen panaszok esetén gondoljon Ön arra, hogy esetleg gyógytornászra lenne szüksége?

  • csecsemőkori panaszok (pl. emésztési zavarok: kólika, nyugtalanság, sírás, bukás, székrekedés, nyelési, szopási zavarok, lassú, vagy túl gyors mozgásfejlődés, mozgásfejlődési szakaszok kimaradása, ferde nyak, gerinc „kifeszülése”, „kedvenc oldalon” fekvés
  • szülést követően komplex kezelés céljából (hegkezelés, viscerális terápia, sportba visszatérésre felkészítés, szétnyílt hasizom kezelése)
  • nagy műtétek után, hosszú inaktivitást követően
  • bizonytalan eredetű krónikus fájdalmak esetén
  • gerinc problémák (fájdalom, hanyag tartás, gerinc deformitások, gerincferdülés, fájdalom)
  • izom gyengeségek, ízületi kopások, fájdalmak (pl. csípő, térd)
  • mozgásszervi műtétekre felkészítés, ill. műtét utáni rehabilitáció
  • sérülések rehabilitációja

Milyen területeken tud szakszerű szakmai segítséget nyújtani a gyógytornász?

Számos klinikum (orvosszakmai) területén pl. ortopédia, traumatológia, reumatológia, neurológia, szülészet-nőgyógyászat, műtéti rehabilitáció és a prevenció területén is.

Szükséges e mindenképpen előzőleg orvost felkeresni?

Amennyiben Ön még nem rendelkezik a panaszával/tünetével kapcsolatosan orvosi szakvéleménnyel, képalkotó eljárás során készült lelettel (pl. rtg, UH, MR stb), akkor is eljöhet egy konzultációra, minden esetben jelezni fogom, amennyiben orvosi lelet szükséges a vizsgálat/terápia megkezdéséhez.

A teljes körű diagnózis felállításához sok esetben szükség lesz orvosi leletre és/vagy pl. valamilyen képalkotó eljárással készült vizsgálatra (rtg, MR stb).

Amennyiben Ön úgy érzi, panaszai/tünetei kezeléséhez gyógytornász konzultációra lenne szüksége, várom Önt szeretettel.

dr. Czifrák-Tóth Henriett
gyógytornász – fizioterapeuta
30-773-9357

Call Now Button